Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ...

Οι 'Εφηβοι που περνούν περισσότερο χρόνο  στο διαδίκτυο είναι περισσότερο επιρρεπείς σε επιθετική συμπεριφορά,σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας!
ΣΕ ΑΥΤΗΝ τη μελέτη,στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.400 έφηβοι,οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι παρουσίαζαν σημάδια εθισμού στο διαδίκτυο ήταν πιθανότερο να είχαν χτυπήσει η να είχαν απειλήσει κάποιον στη διάρκεια του αμέσως προηγούμενου έτους.Η συσχέτιση αυτή παρεμενε ακόμη κι όταν συνυπολογίζονταν και όλοι οι άλλοι παράγοντες που,συνήθως,σχετίζονται με την επιθετικότητα,όπως η έκθεση στην τηλεοπτική βία,το επίπεδο αυτοεκτίμησης και η κατάθλιψη.
Τα συμπεράσματα,που δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό "journal of Adoles-cent Health"Δεν αποδεικνύουν ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο αναπαράγει τη βίαιη συμπεριφορά στα παιδιά.Είναι όμως πιθανόν οι έφηβοι που είναι επιρρεπείς στη βία να χρησιμοποιήσουν πιό επίμονα το Ιντερνετ-εξηγεί ο Δρ.Chih-Hung Ko από το Πανεπιστήμιο της Ταιβάν.Εντούτοις,τα συμπεράσματα της μελέτης,προστίθενται στα στοιχεία  από άλλες μελέτες,όπου η τηλεόραση,ο κινηματογράφος ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ,μπορούν να επιρεάσουν τη συμπεριφορά των παιδιών.'Ετσι,εςίναι σημαντικό οι  γονείς  να δώσουν μεγάλη προσοχή στη χρήση διαδικτύου από τα παιδια τους  και στα πιθανά αποτελέσματα στην πραγματική συμπεριφορά τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές,ορισμένα από τα σημάδια εθισμού στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν την ανησυχία με τις σε απευθείας σύνδεση δραστηριότητες,αλλά και συμπτώματα"απόσυρσης",'οπως  ανία,μελαγχολία ή οξυθυμία,μετά από μερικές ημερες  χωρίς Ιντερνετ.Ακόμη ένα σύμπτωμα είναι η γρήγορη και επιπόλαια ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες,'ωστε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στις online δραστηριότητές του.
Βέβαια και ό τρόπος χρήσης του διαδικτύου έπαιζε ρόλο στην εκδήλωση ή μη  της επιθετικότητας .Για παράδειγμα,οι online συνομιλίες,τα τυχερά παιχνίδια και οι σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου σχετίζονται περισσότερο  με επιθετικές συμπεριφορές.Αντίθετα,έφηβοι που ξόδευνα αρκετές ώρες,στο Ιντερνετ για ενημέρωση,μελέτη ή έρευνα δεν παρουσίαζαν επιθετική συμπεριφορά.Σε γενικές γραμμές,οι ερευνητές ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ τους γονείς  να συζητούν με τα παιδιά τους,σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου  και τη γενική στάση τους,απέναντι στη βία.


Π η γ ή 
Και για την Αντιγραφή
Χ.Σ.Ζησάκης-http://thema-xronou.blogspot.com/
Καβάλα 15 Νοέμβρη 2009

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ?....

Οι γυναίκες μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους ,θωρακίζοντας  την....ύγεία τους,τουλάχιστον σε ότι αφορά την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου,σύμφωνα με Ισπανική μελέτη.
ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν βλάπτει την καρδιά,ενώ μπορεί να προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Δεν υπήρχαν,όμως,μέχρι σήμερα στοιχεία για το κατά πόσον επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού,ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Για να εξετάσουν τη σχέση αυτή,ερευνητές εξέτασαν 83.076 γυναίκες  που δήλωσαν πόσο καφέ κατανάλωναν από το 1980 και μετά,κάθε 2-4 χρόνια έως το 2004.Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης,2.280 γυναίκες  υπέστησαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσες έπιναν καφέ ήταν πιό  πιθανό να κάπνιζαν και να κατανάλωναν αλκοόλ.Ωστόσο ,λαμβάνοντας αυτό και άλλους σχετικούς παράγοντες υπόψη,βρήκαν ότι οι  γυναίκες που έπιναν δύο με τρείς Καφέδες την ημέρα,είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό (κατά 19%)σε σχέση με όσες 'επιναν καφέ μία φορά τον μήνα ή λιγότερο.Η κατανάλωση ντεκαφεινέ  συνδεόταν επίσης με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ,αντίθετα με την  περίπτωση του τσαγιού ή ελαφρών ποτών που περιείχαν καφε'ί'νη .Αυτό σημαίνει ότι κάποιο  συστατικό  του καφέ-και όχι η καφεΐνη -είναι που δρα προστατευτικά.
Η προστατευτική  επίδραση του καφέ ήταν ιδιαίτερα  ισχυρή μεταξύ των γυναικών  που είχαν κόψει το κάπνισμα ή δεν κάπνισαν ποτέ,ενώ η κατανάλωσή του  δεν συνδέονταν  με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού,όταν οι γυναίκες 'επασχαν από υπέρταση,διαβήτη ή είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερολης !
Π η γ ή 
Και για την Αντιγραφή
Χ.Σ.Ζησάκης- Kavala 15 Νοεμ.2009
http://thema-xronou.blogspot.com/
 

ΘΥΜΩΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ?ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη,οι κρίσεις οργής μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρικές μεταβολές στην Καρδιά,που μπορεί να είναι επικίνδυνες για μερίδα ασθενών με ήδη υπάρχουσες,Καρδιακές παθήσεις!
Προηγούμενες μελέτες-έχουν συσχετίσει τις έντονες συγκινήσεις- με τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.Υπάρχουν στοιχεία  ότι η συναισθηματική πίεση μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή μαρμαρυγή σε ανθρώπους με ICD(Aπινιδωτή).Όπως αναφέρει και η Δρ.Rachel Lambert από το Πανεπιστήμιο  του Γέιλ,το σημαντικότερο εύρημα από αυτήν την μελέτη είναι ότι μας εξηγεί  τον μηχανισμό  με τον οποίο ο θυμός και οι έντονες συγκινήσεις ,συνδέονται  με τον ξαφνικό  Θάνατο.Βέβαια ,δεν είναι ξεκαθαρο- αν οι λιγότερες κρίσεις θυμού - σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αρρυθμίας :πάντως, σε ασθενείς με υπάρχουσα,σοβαρή αρρυθμία (όπως οι ασθενείς της μελέτης  με εμφυτεύματα καρδιακού απινιδωτή ICD)-μειώνονται σημαντικά τα επεισόδια αρρυθμιών-που είναι απειλητικά για τη ζωή!
Π η γ ή
Και για την αντιγραφή
Χ.Σ.Ζησάκης-Kavala/Gr.15-11-09

http://thema-xronou.bogspot.com/
grafeas pezikou

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ,Ένα μικρό αφιέρωμα,στον Μεγάλο Νότη Περγιάλη,που έφυγε χτές από κοντα μας...

Εγώ,Καλέ και Ευγενικέ μου 'Ανθρωπε,θα σε αποχαιρετήσω μ'ένα αγαπημένο μου δικό Σου Ποίημα,που μελοποίησε ο Μίκης!!!
-@ Καρδιά μου πιός την πόρτα σου χτυπά,χτυπά κι'εσύ δεν βγαίνεις
Ηρθ'η χαρά κοντα σου μια βραδιά κι'εσύ δεν κατεβαίνεις..
                               @
Τι να την κάνω τη χαρά ,χαράς τον που την έχει
Να την σηκώσω στα βουνά ,στο κρύο δεν αντέχει
Στο σπιτικό μου είναι στενά ,και μέσα μόνο βρέχει!
                                @
Τη στόλισα στεφάνι στα μαλιά ,και πάω να τραγουδήσω
μα ο στεναγμός μου πνίγει τη μηλιά ,κι'όλο γυρίζω πίσω!
-(μακάρι και τώρα να ξαναγύριζες πίσω...)

-Καλό Σου ταξίδι 'Ανθρωπέ μου Πολυτάλαντε και Σημαντικέ!
-Να'ειναι λαφρύ το χώμα των Αγίων Θεοδώρων-Κορινθίας που θα σε σκεπάσει!
-Νιώθω ΣΑΝ να χάνω Ενα" Στήριγμα",έναν ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ μου"Συγγενή εξ αίματος".
-Θα σε Θυμάμαι Πάντα.....
@Ερμηνεύοντας τα τραγούδια Σου,
@Απαγγέλοντας τα Ποιήματά Σου!
@Παρακολουθώντας στην TV"Το Χριστός Ξανασταυρώνεται",
@Απολαμβάνοντας στο Θέατρο"Το Κορίτσι με το Κορδελάκι"!
Και.., Μύρια τόσα άλλα προσωπικά Σου καλλιτεχνικά επιτεύγματα που θα υπάρχουν  εσαεί για να μας θυμίζουν την Μορφή Σου και την έντονη προσωπικότητά Σου ,σε χαμηλούς πάντα τόνους,όπως σ'άρεσε να πορεύεσαι στη προσωπική Σου Ζωή!!!

Αντίο "Φίλε"μου για Πάντα
Χ.Σ.ΖΗΣΑΚΗΣ
Καβάλα 10 Νοέμβρη 2009

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Τίποτε το συγκεκριμένο.....μέσα σε λίγα λεπτά!

'Όπως παλιότερα με τη μπουγάδα,μουσκεύεις τις λέξεις σου,πρίν τις αφήσεις μιά νύχτα ή δυό .Μπορεί και χρόνια πολλά....'Υστερα τις ξεπλένεις με πολλές αγρύπνιες ,ώσπου-να λάμψουνε μέσα σου-.Κι'έτσι διάφανες,σχεδόν τρέμουσες τις εντάσεις στο ποίημα!
-Πόσα χρόνια γράφεις και ξαναγράφεις,το ίδιο ποίημα?Γυρίζεις πίσω,σαν να ξέχασες κάτι...συμπληρώνεις ή σβήνεις-ξέρεις τις αδυναμίες σου-όμως οί λέξεις από μέσα σου, αντιστέκονται και προβάλλουν τη δική τους διάσταση-δεν υπακούουν-όσο κι'αν  επιμένεις. Σε πολιορκουν συνεχώς.Σήμερα,αύριο, σου  λένε αμήχανα,εκτός τόπου και χρόνου!

             @/@
Πρωί- πρωί ξυρίστηκα,τις νυχτερινές ανομίες μου.Ο Καθρέφτης ένα γυαλί από παγωμένα όνειρα-όπως ο ουρανός όταν έφυγε ή ενοχή μου-
Πηγαίνοντας ίσαμε την πόρτα αργότερα,έλεγα πως δεν έβλεπα
και πάλι γύριζα πίσω,στα καθ ημάς .Θυμάμαι,φώναξα "Κίτσο,"ενώ δεν ήταν κανείς,όμως τον ένιωθα,έπεφτε ζεστή η σκιά του-με παρακολουθούσε?δεν έλειψε όλη νύχτα από κοντα μου!
              @/@
-Δε θυμάμαι αν το διάβασα ή αν τ'ακουσα.'Για ένα κορίτσι ξαπλωμένο στην άμμο ,στις τρεις το πρωί καλοκαίρι.....να διαβάζει ποίηση. 'Έκτοτε,...........
           -" αγαπώ κι'ονειρεύομαι όλα",- τα κορίτσια του Κόσμου.
-Αν κι "είναι διγαμία ν'αγαπάς  και να ονειρεύεσαι".'Ομως εγώ αισθάνομαι πάντα περίεργα,με βασανίζουν της νύχτας τα καμώματα,γιαυτό συχνά τα ποιήματά μου είναι το πρωί μουσκεμένα!.....
              @/@
Στη σκιά ό γνωστός πίνακας του Βαν Γκόγκ,με την παλιά ψάθινη καρέκλα στο κέντρο ,κάπως προκλητική και προνομιούχα μέσα στη μοναξιά της,στρέφει τη φαντασία έξω εκεί.....όπου η μέρα γέρνει στο ιώδες σούρουπο ,ενώ μιά σκιά μεσ'απ'το καθρέφτη ,πέφτει βαριά πάνω στο στήθος.
Ασυναίσθητα ανάβω το Φώς!...Είναι απόγευμα πρός βράδυ.Ο Ιούνης γερνει στο αφηρημένο .
Τρυφερό πράσινο και κόκκινο,πολύ κόκκινο της παπαρούνας.
-Φυσά απ'τη πλευρά της θάλασσας,όχι τόσο, της θάλασσας της μνήμης θα'λεγα......αφού η μουσική ,ακούγεται μέσα μου.-
-Ωρα πρόσφορη για ...παρεκβάσεις !!!
Τίποτε το συγκεκριμένο..........

Διασκευή-Ανάρτηση
Χ.Σ.Ζησάκης http:thema-xronou.blogspot.com
KΑΒΑΛΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2009

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

-"ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,μαμά.μην κουνηθείς!Θα κάνω το Πορτραίτο Σου.
-"Τί,κι 'αλλο!Μα,Ανρί,μόλις έκαμες το πορτραίτο μου,χτες.
   Η Αδέλα,κόμησσα Τουλούζ-Λωτρέκ,ακούμπησε το κέντημά της στο κρινολίνο της και χαμογέλασε στο μικρό αγοράκι που κάθονταν  μπροστά της πάνω στο γρασίδι.
-Μήπως άλλαξα από χτές?' Εχω πάντα την ίδια μύτη,το ίδιο στόμα,τό ίδιο πηγούνι....... 
                            PIERRE LA MURE

(από την Μυθιστορηματική ζωή του HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC)
                                              @//@
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ λοιπόν κι'εγώ Παιδί μου ,με την μοναδική αυτή  ευκαιρία που βρεθήκατε ,στη Πόλη του Φωτός .....επισκεφθείτε για χάρη μου και για "λογαριασμό"μου την ΜΟΝΜΑΡΤΡΗ εκεί που βρίσκεται ακόμη το περιβόητο "ΜΟΥΛΕΝ ΡΟΥΖ"! ....Γιατί κάπου εκεί έχω "Θάψει"τα εφηβικά μου όνειρα ........και πιθανόν να τα συναντήσεις σε κάποιο υγρό και ανήλιαγο σοκάκι...........που δίπλα τους θα βρείς τον Ανρί Τουλούζ-Λωτρέκ,τον Βαν Γκόγκ κ.λ.π.σαν κι'εμένα ρομαντικούς"Επαναστάτες χωρίς αιτία"και "δίχως Πυξίδα" που μαζί ταξιδέψαμε νοερά με "Βάρκα την Ελπίδα"Ανάμεσα στις Συμπληγάδες του "Ονειρου" και της "Ουτοπίας"των εφηβικών της εποχής μας οραμάτων και προσδοκιών....μέσα πάντα στη διαχρονική Παγωνιά του Κόσμου!!! 



Υ/Γ:      Στέργιο μου σ'ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες και φωτογραφήθηκες στον ιερό για μένα χώρο της Μονμάρτρης,και έτσι εκπλήρωσες ένα εφηβικό μου όνειρο,διότι μένω με την εντύπωση ότι βρίσκομαι κι'εγώ μαζί Σας!!!
Καβάλα 7 Νοέμβρη 2009
Χ.Σ.Ζησάκης


 

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΒΙΟΣ ΑΝΘΟΣΠΑΡΤΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ



Θα αρχίσω με το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού"Δυο γιούς είχες Μαννούλα μου,δυό Δέντρα δυό Ποτάμια"...Για να Δημοσιοποιήσω ένα Ευχάριστο Γεγονός ,που έλαβε χώρα χθές Κυριακή 1η Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην Εκκλησία Τιμίου προδρόμου,στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης,παντρέυτηκε ο Μικρός μου γιός Στέργιος την Καλή του Σοφία σε κατανυχτική ατμόσφαιρα μέσα και έξω από την εκκλησία (βοηθούσης και της ηλιόλουστης ημέρας)Με Παρουσία και πλήθους Ευχών Πολλών Συγγενών και Αγαπημένων Φίλων!
Συγκινητική και Πληθωρική η παρουσία ΟΛΩΝ και ιδιαίτερα του Ανθρώπου που τον βάφτισε πριν από 34 χρόνια στην Μονή του Αγίου Σύλλα Καβάλας,πολυαγαπημένου και Αδερφικού μου Φίλου Σάκη Π.!
Μετά το Μυστήριο παραβρεθήκαμε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως στην Αίθουσα Δεξιώσεων
"Ξενία" του Ξενοδοχείου "Elisso" (Ξάνθης) όπου ακολούθησε Τρικούβερτο Γλέντι με Ωραία Ζωντανή Μουσική,εξαιρετικά Φαγητά και εκλεκτά εδέσματα,συνοδευόμενα με Γλυκά καί άφθονο Αλκοόλ!Ο Χορός και το τραγούδι κράτησε ώρες πολλές κατά τις οποίες η χαρά το γέλιο και η διάθεση ήταν ζωγραφισμένα μονίμως στα πρόσωπα των συνδαιτημόνων.
Πρός χάρην των Νεονύμφων και κατ'απαίτησην πολλών αγαπημένων προσώπων,χόρεψα και εγώ -παρά τα προβλήματα υγείας μου-και έκανα το κέφι μου χωρίς σταγόνα οινοπνεύματος-παρά μόνον με νεράκι του Θεού.....
Το "Χαριτωμένο είναι"ότι και τα δυό Αγόρια μας,αν και Βέροι Καβαλιώτες,είναι πλέον οικογενειάρχες και Μόνιμοι Κάτοικοι Ξάνθης Αμφότεροι.'Ετσι είναι αυτά τα πράγματα,δεν καθορίζονται,δεν υποβάλλονται ούτε επιβάλλονται και ΔΕΝ τροποποιούνται κατά το δοκούν,και με καμία Δύναμη!
Ευχόμαστε λοιπόν από Καρδιάς και βάθους ψυχής τα Καλύτερα για ΥΓΕΙΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ-ΑΡΜΟΝΙΑ και βίον Ανέφελο και Ανθόσπαρτο,σε στέρεες βάσεις και πολλούς γλυκούς απογόνους,και όσον αφορά δε την χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει, παρακάμπτεται γιατί πάντα θα νοιώθουμε τόσον κοντά Τους όπως στην χθεσινή Γαμήλια τελετή και στο ζεστό και άψογα οργανωμένο γλέντι τους ,γιατί την σήμερον ημέραν ΔΕΝ υπάρχουν αποστάσεις ΟΤΑΝ υπάρχει η σχέση ψυχής,η δυνατότητα και η διάθεση για συνεύρεση-συνάντηση γλυκών και αγαπημένων προσώπων....
Θα ήταν παράλειψή μου να νη εξάρω την τέλεια εξυπηρέτηση των αρμοδίων εντεταλμένων ανθρώπων,τη φαντασμαγορική ατμόσφαιρα της Αίθουσας και την άψογη Ορχήστρα που μας διασκέδασε...
Θερμά και Ειλικρινή Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ όσα έκαναν για να περάσουμε τόσο ευχάριστα και χαρούμενα,με ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από την ψυχή μας γιατί εκτός των άλλων και η Ευγένεια τους ως και η προθυμία και η ζεστασία τους ήταν μεσα στα θετικά της εξ'ολοκλήρου πετυχημένης Γαμήλιας Εκδήλωσης!!!
Καλή Βδομάδα,Καλό Μήνα και Πολλές εγκάρδιες ευχές και ευχαριστίες,στους παρευρεθέντες και σάυτούς που από μακρυά με οποιονδήποτε τρόπο μας ευχήθηκαν και βρέθηκαν με την καρδιά τους και το μυαλό τους ,δίπλα μας.....
Με Πολλή Αγάπη και Βαθιά Εκτίμηση
Χιστόδουλος κ Ασπασία Ζησάκη
Καβάλα Νοεμβρίου 2 του 2009