Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ?....

Οι γυναίκες μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους ,θωρακίζοντας  την....ύγεία τους,τουλάχιστον σε ότι αφορά την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου,σύμφωνα με Ισπανική μελέτη.
ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν βλάπτει την καρδιά,ενώ μπορεί να προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Δεν υπήρχαν,όμως,μέχρι σήμερα στοιχεία για το κατά πόσον επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού,ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Για να εξετάσουν τη σχέση αυτή,ερευνητές εξέτασαν 83.076 γυναίκες  που δήλωσαν πόσο καφέ κατανάλωναν από το 1980 και μετά,κάθε 2-4 χρόνια έως το 2004.Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης,2.280 γυναίκες  υπέστησαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσες έπιναν καφέ ήταν πιό  πιθανό να κάπνιζαν και να κατανάλωναν αλκοόλ.Ωστόσο ,λαμβάνοντας αυτό και άλλους σχετικούς παράγοντες υπόψη,βρήκαν ότι οι  γυναίκες που έπιναν δύο με τρείς Καφέδες την ημέρα,είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό (κατά 19%)σε σχέση με όσες 'επιναν καφέ μία φορά τον μήνα ή λιγότερο.Η κατανάλωση ντεκαφεινέ  συνδεόταν επίσης με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ,αντίθετα με την  περίπτωση του τσαγιού ή ελαφρών ποτών που περιείχαν καφε'ί'νη .Αυτό σημαίνει ότι κάποιο  συστατικό  του καφέ-και όχι η καφεΐνη -είναι που δρα προστατευτικά.
Η προστατευτική  επίδραση του καφέ ήταν ιδιαίτερα  ισχυρή μεταξύ των γυναικών  που είχαν κόψει το κάπνισμα ή δεν κάπνισαν ποτέ,ενώ η κατανάλωσή του  δεν συνδέονταν  με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού,όταν οι γυναίκες 'επασχαν από υπέρταση,διαβήτη ή είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερολης !
Π η γ ή 
Και για την Αντιγραφή
Χ.Σ.Ζησάκης- Kavala 15 Νοεμ.2009
http://thema-xronou.blogspot.com/
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.