Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Μιά Αξιόλογη Δημοσιογραφική 'Ερευνα.....

Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ"Ραδιοφωνική εκπομπή για το τι απέγιναν τα παιδιά των Ελλήνων ανταρτών"!
Με τα "παιδιά των ανταρτών",τα οποία,στο τέλος του εμφυλίου πολέμου,μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στις τότε σοσιαλιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης,καταπιάστηκε,πρόσφατα,μια Γερμανίδα δημοσιογράφος .Πρόκειται για τη ΜΑΡΓΚΟΤ ΟΒΕΡΑΤ από τη Βρέμη,η οποία παρουσίασε την έρευνα της σε ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο:"Απαγωγή ή Σωτηρία".
Η Όβερατ μίλησε με τουλάχιστον δέκα από τα τότε "παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς",τα οποία ζουν ακόμη στην Ουγγαρία.Συνεχίζει,μάλιστα να μελετά διεξοδικά τις συνθήκες διαβίωσης όλων αυτών των παιδιών,και στις υπόλοιπες χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού,με πρώτη και καλύτερη την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας .Εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του,ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα πλέον σκοτεινά κεφάλαια  της Ευρωπαϊκής ιστορίας και παραμένει εν πολλοίς 'άγνωστος "στον μέσο Ευρωπαίο .'Όμως ,ακόμη  πιο άγνωστο γεγονός εκείνης της χρονικής περιόδου είναι η μεταφορά των παιδιών αυτών.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Μιλώντας στο ραδιόφωνο "Ντόυτσε Βέλε"η Μαργκότ είπε πως καταπιάστηκε με το συγκεκριμένο γεγονός ,επειδή το θεώρησε "μοναδικό "και τόνισε:Πληροφορήθηκα τυχαία,πως στην Ουγγαρία,σε κάποιο πύργο,μεγάλωσαν 600 Ελληνόπουλα από το 1948 και μετά.Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ,πως στον Ελληνικό εμφύλιο,χιλιάδες παιδιά,τα παιδιά των ανταρτών φυγαδεύτηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες,ώστε να γλιτώσουν από τυχόν  αντίποινα ή από την εθνική διαπαιδαγώγηση,σε κάποιο άσυλο παίδων".
Μάλιστα το γεγονός της προξένησε τόσο μεγάλη εντύπωση,ώστε άρχισε αμέσως να διαβάζει και να συλλέγει υλικό και πληροφορίες,'ώστε να κατανοήσει το γιατί  και το πώς έφθασαν στις εν λόγω χώρες αυτά τα παιδιά.Μάλιστα,παρά τις συνεχείς έρευνες ,χρειάστηκε δύο χρόνια έως ότου εντοπίσει κάποια από αυτά τα παιδιά στην Ουγγαρία.Τελικά ,κατάφερε να τους πάρει και συνεντεύξεις ,καταγράφοντας τις εμπειρίες τους.
'Άλλωστε ,οι μεγαλύτερες δυσκολίες που είχε στις έρευνες της αλλά και στην καταγραφή μαρτυριών ,ήταν να πείσει τους πρωταγωνιστές ,να μιλήσουν μπροστά στο μικρόφωνο.Οι περισσότεροι ξεσπούσαν σε κλάματα ή αρνούνταν  εντελώς να αναφερθούν σε μια ανοιχτή πληγή :για το ότι έζησαν καλά ,όπως δηλώνουν σήμερα,αλλά χωρίς πραγματική πατρίδα και ταυτότητα,ενώ αρκετά στερήθηκαν και την οικογένειά τους !
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
"'Ήμουν στην Ουγγαρία,μια ολόκληρη εβδομάδα"και μόλις τη τελευταία ημέρα κατάφερα να κάνω  τις συνεντεύξεις ,οι οποίες έγιναν σε διαφορετικά μέρη.Οι διηγήσεις τους μπορεί να διέφεραν ,αλλά κατά κάποιο τρόπο είχαν ένα κοινό στοιχείο:όλα τους,"είτε έβλεπαν τη μεταφορά τους στο εξωτερικό ως σωτηρία,είτε, ως απαγωγή και ξερίζωμα".!Ενδιάμεση ερμηνεία δεν κατέγραψε η Γερμανία δημοσιογράφος.
'Έτσι,από τις καταγραφές των μαρτυριών προέκυψε και ο τίτλος  της Ραδιοφωνικής εκπομπής της 'Οβερατ,που μεταδόθηκε μεν πέρσι από τη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία ,πλην όμως ,μέχρι σήμερα επαναλαμβάνεται ,και γίνονται κάθε τόσο ζητήσεις με το θέμα που πραγματεύεται .Συνεχώς δε επαναλαμβάνεται  το ερώτημα":τελικά,τι ήταν αυτή η μεταφορά των παιδιών .'Ήταν "απαγωγή ή σωτηρία?"
Στο συγκεκριμένο  ερώτημα η Γερμανίδα δημοσιογράφος αδυνατεί-όπως επισημαίνει-να απαντήσει .'Άλλωστε ,όπως είπε,στόχος της είναι-κατ'αρχήν-"η καταγραφή των μαρτυριών".Πιστεύει,όμως,πως" ενδέχεται η μεταφορά αυτή να ήταν και τα δύο:'και απαγωγή και..... σωτηρία".Ωστόσο συνεχίζει να ερευνά το ιστορικό αυτό ζήτημα,αν και -όπως διαβεβαίωσε-έχει αντιληφθεί πως άγγιξε μια  ανεπούλωτη πληγή του Ελληνικού παρελθόντος....

Πηγή Εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ Καβάλας

Χ.Σ.ΖΗΣΑΚΗΣ http://thema-xronou.blogspot.com

Καβάλα 11 Δεκ.2009

Υ/Γ:Μία ακόμη τραγική πτυχή του εμφυλίου,και
      τα τυχόν σχόλια δικά Σας!

2 σχόλια:

zeidoron dtsoukas είπε...

Καλέ μου φίλε το κεφάλαιο εμφύλιος είναι ακόμα μισογραμμένο και νωπό!Πρέπει να περάσουν αιώνες να χαθούν οι γενιές που πρωταγωνίστησαν για να κλείσουν οι πληγές,αν κλείσουν γιατί αυτή η ιστορία είναι γραμμένη με πολύ αίμα.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

Γραφεας Πεζικου είπε...

zeidoron:Σαφώς φίλτατέ μου! Είναι ακριβώς όπως το σχολιάζεις παραπάνω!Προσυπογράφω και ιδιαίτερα στο σημείο..."αν κλείσουν οι πληγές?,γιατί αυτή η ιστορία είναι όντως γραμμένη με πολύ αίμα."Προσθέτοντας απο την μεριά μου το"Αλλοί και τρεις αλλοί" σ'άυτούς που χάθηκαν τότε και ιδιαίτερα σ'αυτούς που ταλαιπωρούνται ακόμη!Δυστυχώς!
ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ και πάντα με ΥΓΕΙΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.