Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Η τέχνη και ο κινηματογράφος πλημμύρισαν την" Παλιά Μουσική".. στα πρόσφατα μουσικά και όχι μόνο, δρώμενα της πόλης μας.

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων αποχώρησαν, όσοι βρέθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης στον καλαίσθητα ανακαινισμένο χώρο πέριξ της "Παλιάς Μουσικής"όπως και εντός του μνημείου,εκεί όπου έλαβε χώρα η παρθενική εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας (Σ.Φ.Γ.Τ.) αφιερωμένη στον κινηματογράφο και στην μουσική.'Ετσι το κοινό  είχε την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει την"Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων"του Δήμου Αβδελιώδη,η οποία αν και τρίωρης διάρκειας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Νωρίτερα οι ήχοι από το διασημότερο έργο του Αντόνιο Βιβάλντι,τις "Τέσσερις Εποχές",ξεχύθηκαν από τον εσωτερικό χώρο του Τζαμιού(Παλιά Μουσική).Ο Γιάννης Κανάκης στο τσέμπαλο και ο Ερμής Παπαδημήτρης στο βιολί"προανήγγειλαν" μουσικά τον ερχομό της Εαρινής Σύναξης των Αγροφυλάκων.Η Μαριάννα Κεσόγλου,υπό τη συνοδεία λαούτου από τον Γιάννη Κακάρα,οδήγησε το κοινό στο αίθριο της" Παλιάς Μουσικής",τραγουδώντας  το δημοτικό τραγούδι"Ο σπίνος",με το οποίο ξεκινά η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη.
Η δεύτερη εκδήλωση της 23/6/2010 έχει ως εξής
Αχιλλέας Κυριακίδης:
Από τη Λογοτεχνία στον Κινηματογράφο....
Η υπεύθυνη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας,Ελευθερία Καβάκα,παρουσιάζει τον Αχιλλέα Κυριακίδη.'Ενας δημιουργός που διακρίνεται για την πολυπραγμοσύνη του στο χώρο της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου.Θα παρακολουθήσουμε ταινίες του, μικρού μήκους, και θα συζητήσουμε μαζί του για το έργο  του,την αγάπη του για το διήγημα,τις ταινίες,την παρουσία του στη Δράμα,τον Μπόρχες....και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Γεννήθηκε στο Κάιρο,το 1946.Σπούδασε οικονομικά και ασχολήθηκε με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων,δοκιμίων και σεναρίων,τη μετάφραση και την  κινηματογραφική κριτική.'Εχει εκδώσει 11 βιβλία με διηγήματα,μικρά πεζά,και δοκίμια.Η συλλογή διηγημάτων του"Τεχνητές Αναπνοές"τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2004.
'Εχει γράψει τρία σενάρια που γυρίστηκαν σε ισάριθμες κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους  και έχει σκηνοθετήσει δέκα ταινίες μικρού μήκους σε δικά του σενάρια,  που  έχουν διακριθεί  μάλιστα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας,όπως οι"Μπαρόκ"(σεναριο-συνεργασία με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο)."Αλληλουχία των Κήπων",Jazz","Recitativo","Καφές",Νυμφίος",Πύργος-Τακης Σινόπουλος",'" Εσωτερικό  Νύχτας","Nebraka",και "Μετά τον Χαρακτηριστικό 'Ηχο".....
Κυκλοφορούν πάνω από 100 μεταφράσεις του έργων συγγραφέων...Τιμήθηκε ο Αχιλλέας Κυριακίδης το 2007 με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας  στην Ελληνική γλώσσα..Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ για την απόδοση στα ελληνικά του μυθιστορήματος του Πατρίκ Μοντιάνο,"Στο cafe της χαμένης νιότης"(εκδόσεις"Πόλις")
και άλλα πολλά ως και πολλές του ταινίες μικρού μήκους θα προβληθούν συντόμως από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους Δράμας και όχι μόνον!
Υ/Γ: Μακάρι να έχουμε κι άλλες παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Καβάλα που θα μας απασχολήσουν δημιουργικά  και θα μας ψυχαγωγήσουν ενισχύοντας  θετικά την κουλτούρα  και την αισθητική μας,σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο,λόγο και του καθιερωμένου πλέον  Φεστιβάλ  Αρχαίου Δράματος των Φιλίππων αφενός και του Καλοκαιριού αφετέρου με τις πολύχρωμες τουριστικές  του παρουσίες,βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη του πολιτιστικού μας πολιτισμού και ανεβάζοντας, σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, την Τουριστική μας κίνηση.
Πηγή
Αναρτήθηκε απο Χ.Σ.ΖΗΣΑΚΗ
http://thema-xronou.blogspot.com
grafeas pezikou
Kavala/gr.1h Juli 2010

4 σχόλια:

OOO είπε...

Παντα τετοια για την αγαπημενη μου Καβαλα.

tania είπε...

H Καβάλα πάντα ήταν πρωτοπόρα στα πολιτιστικά δρώμενα!!Την καλημέρα μου!!

Γραφεας Πεζικου είπε...

AdeGia:Όντως πάντα τέτοια,και να είμαι στην ευχάριστη θέση να τα αναρτώ...Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!

Γραφεας Πεζικου είπε...

tania:Σας καλημερίζω κι εγώ με τη σειρά μου και χαίρομαι για την επίσκεψη Σας ,αλλά χαίρομαι διπλά για την επιβεβαίωση και την αγάπη Σας για τη πατρίδα μου!Ευχαριστώ ....

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.