Συνεχίζουμε λοιπόν τις αναζητήσεις μας με ενδιαφέροντα στοιχεία από την Καβάλα και την γύρω περιοχή της,σε πρόσωπα και γεγονότα που έγραψαν ιστορία τα προηγούμενα χρόνια.Αλλά και ονομασίες που έχουν την δική τους ιστορία.Ξεκινάμε από το τελευταίο..
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
Ξέρετε ότι βιλαέτι(τουρκικά-vilayet)Ονομάζονταν ο Νομός του Οθωμανικού κράτους.Τα γεωγραφικά του όρια θυμίζουν τις σημερινές περιφέρειες του ελληνικού κράτους.Η Καβάλα ανήκε στο βιλαέτι της Ανδριανούπολης.
Σαντζακι(τουρκικά -sancak)oνομάζονταν η μονάδα διοικητικής διαίρεσης του Οθωμανικού κράτους,μικρότερη από το Νομό.Η έκταση της βέβαια προσεγγίζει τα όρια των σημερινών Νομών του ελληνικού κράτους.Η Καβάλα υπάγονταν στο Σαντζάκιο Δράμας.
Καζάς(τουρκικα-kaza)Υποδιαίρεση του Σαντζάκιου .Η έκταση του θυμίζει τη σημερινή επαρχία αλλά και Δήμο,αλλά είχε δικά της διοικητικά όργανα.Η Καβάλα είχε τον δικό της Καζά.
Καραβανσεράι(τουρκικά-kervansaray)Ο ξενώνας.
Λειτουργικός χώρος για όσους επισκέπτονταν τα αστικά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μπασμάς(τουρκικά-basma).Η γνωστότερη ποικιλία καπνών που παράγονται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.Κατά κυριολεξία η πίεση,η εκτύπωση,το πατημένο.Εν προκειμένω το πατημένο φύλλο καπνού!
UNRRA στα Αγγλικά(United Nations Relief and Rehabilitation Agency)Γραφείο ανακούφισης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών.Φορέας που δραστηριοποιήθηκε και στην Ελλάδα της Κατοχής και της μεταπολεμικής περιόδου και συνέβαλε στην αποκατάσταση των θυμάτων του πολέμου.
Ξέρετε ότι Κιπά ονομάζεται το χαρακτηριστικό μικρό καπέλο που φοράνε οι πιστοί Εβραίοι μέσα στη συναγωγή τους και στις θρησκευτικές τους τελετές,σε ένδειξη σεβασμού στο Θεό.
Οι θρησκευόμενοι Εβραίοι φορούν το κιπά και στην καθημερινή ζωή τους...
Η ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΣ...ΑΚΜΗΣ
Η ανάπτυξη,λόγω της κατεργασίας του καπνού (που πολλές φορές αναφερθήκαμε)προκάλεσε τη μετακίνηση πολλών εμπόρων και εργατών που έρχονταν για μόνιμη εγκατάσταση στην Καβάλα,με την ελπίδα μιας καλύτερης τύχης.Από τις πρώτες οικογένειες που καταφθάνουν γύρω στα 1840 είναι η οικογένεια του Στέργιου Φέσσα,από την Βλάστη(Μπλάτς)Κοζάνης.Από τις Σέρρες,κατέφθασε η οικογένεια του Μιχάλη Σπόντη,που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στα κοινοτικά πράγματα.Ο Μιχαήλ Σπόντης διετέλεσε χρόνια υποπρόξενος της Αυστρίας και υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της ελληνορθόδοξης κοινότητας.
Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε κι ο Καπνέμπορος Μ.Φώσκολος υποπρόξενος της Γερμανίας .'Άλλες γνωστές οικογένειες Καπνεμπόρων που έδρασαν στην Καβάλα ήταν των: Γρηγοριάδη,Ναλμπάντη,Τόκου,Βάρδα,Ιορδάνου,Σολού,
Κωνσταντινίδη κ.α.
ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
Οι περιηγητές που επισκέπτονται την πόλη μας στις αρχές του 20ου αιώνα,1906,δίνουν γλαφυρές και παραστατικές εικόνες της κοινοτικής ευρωστίας και της κοινοτικής προόδου που συντελούνταν στην Καβάλα τα χρόνια εκείνα.Πλούσιοι έμποροι γίνονται μεγάλοι χορηγοί και ευεργέτες της κοινότητας .
Ο Μ.Σπόντης χάρισε το οικόπεδο πάνω στο οποίο κτίστηκε μετέπειτα το Σχολείο της "Ομόνοιας" και στη συνέχεια προκατέβαλε όλη τη δαπάνη της ανέγερσης διδακτηρίου για να χαρίσει τελικά και το ποσό των 50.000 γρόσιων.
Ο Σπύρος Σεκερτζής κάλυψε όλη τη δαπάνη της ανέγερσης του Δημοτικού Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".Εξέχοντες Καβαλιώτες ανέλαβαν την πρωτοβουλία της ίδρυσης και του Παρθεναγωγείου κατά τα έτη 1891-93....
Υ/Γ: Οι ιστορικές αναφορές-αναζητήσεις συνεχίζονται σε επόμενες αναρτήσεις μας.
Π Η Γ Η-"ΠΡΩΙΝΗ"-Καβάλας
Αναρτήθηκε από Χ.Σ.ΖΗΣΑΚΗ
grafeas pezikou
http://thema-xronou.blogspot.com
Kavala/gr.22 flevari 2010
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
Ade Gia:Νομίζω φίλε και λάτρη της Καβάλας ότι είναι στα μέτρα Σου τα αναρτηθέντα και κυρίως οι ονομασίες.
Καλησπερα,και δοξα τον παναγαθο που εβγαλες τον
'[ευχαριστουμε που μας πηρατε,θα σας απαντησουμε συντομως-]
Πολυ μου αρεσουν αυτου του ειδους οι αναρτησεις.
Εεεε, μη ξεχνας πως Καραβαν Σαραι ειχαμε και μεις.
Αντε να σε δω τωρα,ξερεις που ηταν;;;
Το χωριο μου λογοταν Κερετς - Κιοι....
Αληθεια πως λεγοταν τουρκικα το τεμπελχανιο που ειχε η Καβαλα;;;
Φιλε μου πολυ ωραια,μαθαινω.
Εγω γραφω για την ιστορια που σου ελεγα.
Καλη συνεχεια.
taspa:Χαιρετώ και ερωτώ γιατί μέχρι τώρα δεν μου είπατε,τουλάχιστον οι φίλοι κάτι βασανιστικό που είχα εν αγνοία μου στα σχόλια του μπλόγκ για να το αφαιρέσω;OK!...
Τέλος καλό όλα καλά... και συνεχίζουμε φθάνοντας στο δικό σας "Καραβάν σαράι" που ως γιος παλιού Ταξιτζή το γνώριζα πάρα πολύ καλά από πρώτο χέρι, γιατί, για πάρα πολλά χρόνια ήταν σταθμός(πρακτορείο) των ΤΑΞΙ της Καβάλας και όχι μόνο, που από την 10ετία του 50 εξυπηρετούσε επιβάτες,από και προς Καβάλα!Θυμάμαι ήταν(είναι) κοντά στην Εγνατία και πίσω από τα παλιά λουτρά και του σινεμά "ΑΛΚΑΖΑΡ" αν δεν κάνω λάθος.
Τώρα(τεμπελχανίο)= το "ΙΜΑΡΕΤ" της πόλης μας στη Συνοικία της Παναγίας,που εδώ και λίγα χρόνια ανακαινισθέν παραδοσιακά λειτουργεί πλέον με το ίδιο όνομα ως Ξενοδοχείο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών με μεγάλη επιτυχία και αρκετή ντόπια και ξένη πελατεία .. 'Έχω -σε παλαιότερες αναρτήσεις μου- αναφερθεί κυρίως στην "αφρόκρεμα"των τεμπελχανάδων ενοίκων του(λαμογιών περιωπής) ως και των αντικειμενικά αναξιοπαθούντων που κατοικοέδρευαν και σιτίζονταν στους χώρους του, τον προηγούμενο αιώνα,με σπουδαιότερους πρωταγωνιστές, τον Αιγυπτιακής Καταγωγής αγύρτη και μικροαπατεώνα "καλλιτέχνη"ονόματι Γιαχαβάχα,ως και τον ευνοούμενό και άσπονδο φίλο του,συμπατριώτη μας Θανάση Κακαράπη!Οι οποίοι εκ πεποιθήσεως μισούσαν θανάσιμα την εργασία! .....
Ade Gia:Την καλησπέρα μου!Πήρα το μήνυμα και σου εύχομαι με τη σειρά μου κι εγώ καλή ευκολία σε ότι καταγίνεσαι!
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.