Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΚΑΛΠΗ

Τη γνωρίζετε τη κυρία κάλπη?Δεν υπάρχει πιό τσαχπίνα,κατεργάρα,ραδιούργα,πονηρή αλλά και στο άκρον άωτο ξεμυαλίστρα και πλανεύτρα παξιμάδα στο κόσμο απ'αυτή τη κυρία.
Είναι η μάννα της εξουσίας κάθε λαού.Ο"Κυρίαρχος λαός"που τον αποτελούμε όλοι μας ,έχει δικαιώματα μεγάλα,αλλά και πιό μεγάλες αδυναμίες .Μιά απ'αυτές είναι ,να μην έχει ένα" μεγάλο "κεφάλι για να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά του.Και εδώ παίρνει τη θέση της η κάλπη.Ο"Κυρίαρχος Λαός"με το περίφημο λαϊκό φρόνημά του,μη έχοντας ιστό θελήσεως να δεθεί -σαν τον Οδυσσέα-παρασύρεται από το γλυκό τραγούδι της δημοκοπίας ,που η Σειρήνα κάλπη του τραγουδάει,και εκεί αποχαυνωμένος ,γονιμοποιεί τη μέλλουσα για τη ράχη του εξουσία.
Και τι δεν υπόσχεται,στο διάστημα της ερωτικής περιπτύξεως με τον κυρίαρχο λαό ,η κυρία κάλπη.Το σαγηνευτικό της τραγούδι καλύπτει όλους τους τομείς των ενδιαφερόντων .Να μεταβάλει, αυτοστιγμεί ,τον κακομοιριασμένο κόσμο σ'ένα επίγειο παράδεισο,ανώτερο κι'από αυτόν που φαντάστηκε ο Μωάμεθ με όλα τα ουράνια ουρί και τα παχειά πιλάφια,ανώτερον ακόμα και από του Βούδα με την ονειρώδη Νιρβάνα.
Και τι δεν υπόσχεται η κυρία κάλπη.
- Υποφέρεις φτωχέ,δεν τα φέρνεις βόλτα καλά,τα περνάς δύσκολα?Περίεργο!Πως διάολο συμβαίνει αυτό !Αμέσως θα πάρουμε μέτρα,για να ανέβει η στάθμη της Ζωής σου.Βέβαια δεν θα σε κάνουμε Χίλτον,αλλά δεν πρέπει να έχεις και μεγάλη απόσταση....α βεβαίως...πάρε τώρα ως προκαταβολή μιά δραχμή για να πιείς ένα Ούζο....πάρε κι'ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο ...και θα ιδείς εσύ!..... μόνο να με ψηφίσεις!
Πηγαίνει και στη άλλη Σκάλα.
- Και σύ επαγγελματία δεν μου φαίνεται να στέκεις καλά.Σαν πολύ να μοιάζεις το Σίσυφο.Φοβερό!θα λάβουμε και για σένα αμέσως μέτρα .Βέβαια δεν θα σε κάνουμε Ροκφέλερ,αλλά θα ιδείς εσύ ...θα ιδείς...μόνο ψηφισέ με !
-Και σύ...στους άλλους.
-Και σύ ...σ'εκείνους.
-Ακούς εκεί να υποφέρετε εσείς,που είστε Ο"Κυρίαρχος Λαός".Εσείς?
Και Αν κανείς τη ρωτήσει (τη κάλπη) ...γιατί αραδιάζει τόσα ψέμματα,στούς πάντες,μπορεί να βγεί και λάδι,με μιά αποστομωτική απάντηση:_Eγώ ψέμματα?Είμαι η πιό ειλικρινής απ'όλους ,στο κόσμο Δείχνω απροκάλυπτο τον εαυτό μου .Είμαι Κάλπη.Μιά κάλπη ομιλεί σαν κάλπη,υπόσχεται σαν κάλπη και...σείς νάχετε τα μάτια σας δεκατέσσαρα...να μην βάλετε κάλπικους ανθρώπους στη Ράχη Σας!
Πηγή-Χρονογραφήματα-Χαμόγελα
Χ.Σ.ΖΗΣΑΚΗΣ
Καβάλα 9-9-09

Υ/Γ:Πρωτοδημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 1932

19 σχόλια:

Μια κοινωνία για όλους είπε...

Γι αυτό σε αυτές τις εκλογές, ακλούμαστε να ψηφίσουμε, όχι μόνο πρωθυπουργό, αλλά και στελέχη που μπορούν να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων. Και κυρίως, να έχουν την άνεση να υποβάλλουν ανά πάσα στιγμή την παραίτησή τους! Στο όνομα των ψηφοφόρων τους, στο όνομα της Δημοκρατίας!

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ 1932 ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟΜΑΧΕ, ΕΙΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΣΑ
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΝΤΑ

zeidoron dtsoukas είπε...

Καλημέρα φίλε Χριστόδουλε!
Και τότε και τώρα τα ίδια χάλια σ'αυτή τη χώρα.
Οσο για τους κάλπικους που βγάζει η κάλπη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε βάλει και μεις το χεράκι μας!

Γραφεας Πεζικου είπε...

Γιάννης-Προσυπογράφω το σχόλιό Σου ανεπιφύλαχτα,και Σ'ευχαριστώ που με διαβάζεις

Γραφεας Πεζικου είπε...

I-DIADROMI:Kαλημέρα Καλή μου!Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον από καρδιάς μου!ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ κ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ " Η ΚΑΛΠΗ" για τη χώρα μας όπως βλέπεις......από συστάσεως του Ελληνικού κράτους!!!

Γραφεας Πεζικου είπε...

zeidoron:Απόλυτα συμφωνώ φίλτατέ μου συνάδελφε,και κυρίως στο ότι είχαμε κ έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη στα γεννητούρια της κάλπης.......Κοινώς, άξιοι της τύχης μας? και- ο κάθε Λαός έχει τους ηγέτες που του πρέπουν?

Sterge είπε...

Θα το χοντρινο λιγο το θεμα. Επιτρεψτε μου, ειναι μια ευκαιρια να εκφρασω και εγω τα μηδενικα πολιτικα μου πιστευω και το ΧΑΛΙ (αυτο το μαυρο χαλι) αυτης της πολη ομορφης χώρας:

Η κάλπη ειναι και αυτη ενα όπιο του λαού: ας τον ψηφισω τον @#$%% μπας και μπω εγω η καπιο παιδι μου σε καπια δουλεια (κατα προτημηση να μην δουλευω αλλα να πληνωνομε και να κοροϊδευω την κοινωνια ή να συντηρω συστηματα και καθεστοτα που δεν επρεπε να υπηρχαν, δεν δικαιολογουν την υπαρξη τους!)

Η κάλπη ειναι η ελπίδα που δεν θα πεθανει ποτε: ας τον ψηφισω τον %^&*$ μπας και δουμε ασπρη μερα, μηπος κατι αλαξει, μηπος καλυτερευση η ζοη μας, μηπος, μηπος, μηπος. Και η Ελλαδα, μια οικογεννιακη επηχειρηση καποιον αφεντικων που δεν τους νιαζει παρα μονο η κουταλα τους. Πιος δίνει δεκαρα για τον "λαουτζικο" φτοχε Παναγιωτακι! Και ομως δηνει, οταν ερχετε η ωρα της καλπης και μονο τοτε!

Η καλπη είναι το αποτελεσμα εγκεφαλικης πλησης μεσω ΤΗΛΕ-ΠΡΕΖΑΣ (TV): ποσες φορες ψηφησατε τον αλλον γιατι ο προτος τα εκανε σκατα; Εις τους αιωνας των αιωνων, Αμην! Μεγαλο οπλο η ΤΠ στην φαρετρα των αφεντικων..... Και οπως ελεγε και η γιαγια μου: Κοαρακας, Κοράκου μάτια δεν βγαζει! Και θα ζουν αυτου καλητερα και εμεις χηροτερα!

Η κάλπη είναι η ώρα της εκτονοσης του λαου: ειναι ενα ποδοσφαιρικο match που παιζει καθε 4 χρονια, κατι σαν την Ολυμπιάδα. Βγητε στους δρομους, κουνιστε σημαιες, φοναξτε συνθηματα, Θεοποιηστε αναξιους και Αρτος και Θεάματα!

Και μπορω να γραφω για πολλες ώρες.....

Αλλα ποτε μα ποτε μην κανετε κατι εσεις που ψηφιζετε για να αλλαξη αυτος ο τοπος. Παραμονο, ψηφηστε καθε 4 χρονια "και ερχετε"!!!!!

Ωφηλω όμως Έλληνα να σου αναγνωρισω την ενοτητα σε ωρες αναγκης! (Αν και εδω που τα λεμε, αυτο εχει να σημβει 188 χρονια και δεν ειμαι απολητα σηγουρος οτι ισχυει ακομα).

Ψηφηστε λοιπον, να μην κληση το μαγαζι! Μην πεση εξω αυτη η οικογεννιακη επηχηρησει.....

Αυτα,
Στέργιος
(ΠΡΟΣΟΧΗ: Δυσλεκτικος!!!)

Γραφεας Πεζικου είπε...

Τέος-Εύστοχος,Σωστός ΑΝ και λίγο Σκληρό το
Σχόλιο σου,αλλά μην στενοχωρείσαι,.. κανενός το αυτί ΔΕΝ ιδρώνει,..ούτε κανενός το μάγουλο κοκκινίζει από ντροπή!,κοκκινίζει από το φαΐ και το κρασί.. από ότι βλέπουμε τουλάχιστο στην ακανθώδη αυτή
πορεία προς το πουθενά, χωρίς πυξίδα και οράματα, χωρίς έργα και ουσία!!!

Καραβάκι είπε...

Κάλπη...ένα μεγάλο κιβώτιο, σαν κύβος, ξύλινο ή από διαφανές πλαστικό, με μια σχισμή στην επάνω του πλευρά. Στην αρχαιότητα, βέβαια, η κάλπις ήταν άλλοτε κανάτι για νερό (με αυτή τη σημασία στον Όμηρο), άλλοτε αγγείο που το χρησιμοποιούσαν σαν τεφροδόχο, αλλά επίσης και μια λήκυθος όπου έβαζαν κλήρους, και από εκεί και η σημασία της ψηφοδόχου.Η λέξη κάλπη είναι σχεδόν ομόηχη με τον κάλπη, τον απατεώνα δηλαδή, αλλά αυτό είναι συμπτωματικό. Ο κάλπης έχει τουρκική ετυμολογία (kalp), άσχετο αν καμιά φορά οι κάλπες βγάζουν κάλπικο αποτέλεσμα.Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο!

Γραφεας Πεζικου είπε...

Σωστή και σοβαρά τεκμηριωμένη η τοποθέτησή σου περί την Κάλπη και τον Κάλπη............
Κάτι Φίλοι-Αναγνώστες όπως Εσύ μου επιτρέπετε και με βοηθάτε να μεγαλώνω μαθαίνοντας!
Καλό Σαββατοκύριακο Αza!Καλά να περάσεις και να μη μας" ξεχάσεις".....Και από Δευτέρα.... πάλι, που λέει και άσμα!!!

Sterge είπε...

Poli sosta Aza!!!
Kalo sabatokyriko se oloys! :)

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

καλο σαββατοκυριακο στην ομορφη παρεα

Γραφεας Πεζικου είπε...

I-DIADROMI:Η Όμορφη παρέα αντεύχεται τα καλύτερα σε Σας και σε όλους για το Σ/ΒΚύριακο!

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟΜΑΧΕ
ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ Ραδιοφωνο αλλα τα παιδια το θελουν, τι να κανω και εγω δεν το αντεχω αλλα κανω υπομονη, το ανοιγω δευτερα και το κλεινω πεμπτη βραδυ
και μολις μπαινω κατευθειαν παταω το κουμπι να μην παιξει
υπομονη παιδια ειναι

Unknown είπε...

Καλησπερα Χριστοδουλε.
Η Κάλπη ειναι η Μύτρα της Ιδιωτίας μας,ως φυλής.
Βερμπαλίζουμε,μεγαλοστομίες,Αναθεματα,κοπτώμεθα για ισονομία ,αξιοκρατία.
Στην Καλπη ομως χρόνια τωρα..........ρίχνουμε τον σπορο ,του Κοτσαμπαση,της ιδιοτελειας,του εκμαυλισμου,της λοβιτουρας.
Σε χαιρετίζω.

Γραφεας Πεζικου είπε...

I-DIADROMI:Έχουν γνώση οι Φύλακες...........
από Παιδιά!Και δικαιολογούν τις οποιεσδήποτε καταστάσεις,όσο δύσκολες και ανυπόφορες να είναι!Υπομονή λοιπόν και Αγάπη!!!

Γραφεας Πεζικου είπε...

taspa:Προσυπογράφω, το αγανακτισμένο σου σχόλιο,ανεπιφύλακτα!

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καλή σου μέρα.
Μόλις ανακαλύψαμε τυχαία πως μας έχεις λινκ και σε ευχαριστούμε. Θα ανταποδώσουμε αμέσως, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε όσους μας τιμάνε με λινκ.

Γραφεας Πεζικου είπε...

Άστρο-Συμμορίτες:Γειά Σας και χαρά Σας!!!
Αμ Εγώ να δείτε το πόσο χαίρομαι με την δική Σας τυχαία συνάντηση και επίσκεψη στο φτωχικό μου!Και ιδιαίτερα για την άμεση ανταπόδοση,ευχαριστώ από Καρδιάς,ευχόμενος τα καλύτερα!!!

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.