Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Νεάπολης,Χριστούπολης,Κ α β ά λ α! Σύντομη ιστορία της πόλης μας...

  Η βορειότερη αιγαιοπελαγίτικη πόλη της Ελλάδος,έχει να επιδείξει πλούσια κληρονομιά στη μακραίωνη ιστορία της.Ειδικότερα,η χερσόνησος της Παναγίας (παλιά πόλη)με την ισχυρή οχύρωση-η πρώτη φάση της οποίας ανάγεται στα όψιμα αρχαϊκά χρόνια-αποτέλεσε τον οικιστικό πυρήνα της αρχαίας Νεάπολης,της μεσαιωνικής Χριστούπολης και της νεότερης Καβάλας!
Αποικία της Θάσου,όπως μαρτυρούν οι επιγραφές και η κεραμική του 7ου αιώνα π.χ.υπήρξε η γέφυρα(εμπορική και πολιτιστική)ανάμεσα στο νησιώτικο χώρο του αιγαίου και τη Θρακική ενδοχώρα.
Πιστή σύμμαχος των Αθηναίων,που μετά τα Περσικά,πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων από τα μέσα του 4ου π.χ.αιώνα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών εμφυλίων πολέμων(μάχη Φιλίππων 42 π.χ.)
Το 49 μ.χ.εδώ αποβιβάζεται ο Απόστολος Παύλος στη προσπάθειά του να μεταδώσει  το κήρυγμα του ευαγγελίου στον ευρωπαϊκό χώρο,γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την πνευματική πορεία του Δυτικού κόσμου,αφού στους Φιλίππους(16 χλμ βορειοδυτικά)βαφτίζεται η πρώτη Χριστιανή,η Λυδία η Φιλιππισία και δημιουργείται η πρώτη χριστιανική  κοινότητα στην Ευρώπη!
     Η μετονομασία σε Χριστούπολη αντανακλά το Χριστιανικό χαρακτήρα της πόλης κατά τη Μεσαιωνική περίοδο,κατά την οποία δημιουργούνται σημαντικά  οχυρωματικά έργα και επισκευάζονται τα τείχη της μετά την καταστροφή από τους Νορμανδούς (12ος αιώνας).
Στα τέλη του 14ου αιώνα καταστρέφεται ολοκληρωτικά από τους Τούρκους και από τα μέσα του 16ου αιώνα,κατά τη πρώιμη  οθωμανική περίοδο,παρουσιάζεται μία νέα  πόλη με  την ονομασία Καβάλα με σημαντικά έργα όπως ο ενισχυμένος εξωτερικός περίβολος των τειχών της,το Υδραγωγείο (οι γνωστές Καμάρες της)και το πρώτο μουσουλμανικό τέμενος (ο σημερινός  ναός του Αγίου Νικολάου)στο χώρο του οποίου κατά την παράδοση,αποβιβάσθηκε ο Απόστολος Παύλος!
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα,με ενέργειες της δραστήριας ελληνικής κοινότητας ,η Καβάλα επεκτείνεται οικιστικά εκτός των τειχών της προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι που θα διευκόλυναν την αποθήκευση ,επεξεργασία και το εμπόριο του Καπνού!
Το όνομα της Καβάλας,ταυτίστηκε για πολλές δεκαετίες με το Καπνικό εμπόριο ,και το λιμάνι της εθεωρείτο το σημαντικότερο εξαγωγικό κέντρο Καπνού της Χώρας!
   Τον Ιούνιο του 1913 η Καβάλα απελευθερώνεται και ακολουθεί την ιστορική πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.Μεγάλος όγκος προσφύγων εγκαθίσταται στην πόλη μετά την Μικρασιατική καταστροφή,και συμβάλλει στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής..............
Π η γ ή 
Καβάλα 12 Ιαν.2010
Χ.Σ.ΖΗΣΑΚΗΣ
http://thema-xronou.blogspot.com
grafeas pezikou
Υ/Γ:Θα επανέλθουμε για τα αξιοθέατά της και της φυσικές της καλλονές

12 σχόλια:

Καραβάκι είπε...

Την επόμενη φορά που θα έρθουμε στην Καβάλα σας καλούμε για τσίπουρα και ρακές στον "Νικηφόρο" στο λιμάνι,στο "Καρνάγιο" πίσω από τις καμάρες και στο "Αλλού γι Αλλού" στα Σφαγεία και στο "Αθάνατο νερό" στην Παναγιά.Να είσαστε καλά μέχρι τότε και ελπίζουμε να σας γνωρίσουμε κι από κοντά.

Γραφεας Πεζικου είπε...

Καραβάκι:Τι χαρά!Τι χαρά μου δώσατε Γλυκερία μου.Θα Σας περιμένω με ανυπομονησία....Στο "Νικηφόρο"(Πελέ)στο"Καρνάγιο"(Θωμαή)Στα Σφαγεία"Αλλου γ'Αλλου;"Μπαλαούρο";-"Σάββας"; κλπ! Ως και στο "Αθάνατο Νερό"της Παναγίας!!
Θα είμαι Ευτυχής να Σας υποδεχτώ και να ανταποκριθώ στη Πρόσκλησή Σας!Ευχαριστώ και ΚΑΛΟ Σ/ΚΥΡΙΑΚΟ.....

OOO είπε...

Και τα μεσημερια,στην παραγκα,απεναντι απ'την ιχθυοσκαλα.Για καφε στην "Παλια Βιβλιοθηκη" στην
"Θαλασσογραφια" στον "Μαο" και το βραδυ για ποτο
στα Ποταμουδια στην "Ελευθερια" που απο περυσι
λεγεται "Βar οινο".

Γραφεας Πεζικου είπε...

Ade Gia:Πάει πλέον η Παράγκα απέναντι από την Ιχθυόσκαλα,γκρεμίστηκε προ μηνός!Κρίμα...
Κοντεύετε φίλτατοι μου να με ξεναγήσετε στα ΚΑΛΥΤΕΡΑ στέκια της ΚΑΒΑΛΑΣ μου!Τι πράμα ειν'αυτό;Θα τρελαθώ με τα γούστα Σας!Τόνα Καλύτερο από τ'άλλο!Στέκομαι όμως λόγω γειτνίασης στην "Ελευθερία"πρώην.... Γιωργόπουλος και νυν "Bar oino"..Κι αυτό γιατί είναι 100 βήματα πάνω απ'το σπίτι μου!!!Τι άλλο να πω με συγκινήσατε βαθύτατα κι απόψε ,νάστε ΟΛΟΙ Σας καλά και ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ από Καρδιάς Σας εύχομαι

marianaonice είπε...

Πολύ όμορφη πόλη!
Μια φορά πήγα και τη λάτρεψα!
:))

Γραφεας Πεζικου είπε...

marianaonice:Μπορείς όποτε θέλεις να την ξαναλατρέψεις,στο χέρι Σου είναι!

OOO είπε...

Οδος Αρ.Στανη γωνια με Ομονοιας κοντα σε εσας και την Ελευθερια

Γραφεας Πεζικου είπε...

Αde Gia:Ακριβώς!Και πιο κοντά είναι η Ταβέρνα "ΘΡΑΚΑ"!!!με μικρή προϊστορία.....

Ελενα καπακιώτου είπε...

καλη χρονια ναχεις φιλε μου,
ναι... ξερω χαθηκαμε...
μα οι υποχρεωσεις πολλες,
το γραψιμο συνεχιζετε...
προσπαθω να τελειωσω καποιο βιβλιο...
θελει φαντασια
θελει προσοχη...
και εγω πρεπει να μην χαθω
για να προλαβω να το τελειωσω!!!

καλο απογευμα

εσυ και οι οικογενεια σου ολα καλα???

Γραφεας Πεζικου είπε...

zinaa kapa:Πόσο χαίρομαι για τη συνάντηση!!!
Κουράγιο,υπομονή,επιμονή,φαντασία,και προπάντων μεγάλη προσοχή!Καταλαβαίνω και σε
χαίρομαι για ΟΛΑ Σου!Εύχομαι να το τελειώσεις αυτό που έχεις στα χέρια Σου,και όχι μόνο...Γιατί να χαθείς???ΔΕΝ καταλαβαίνω είπαμε πρώτα ΕΜΕΙΣ και μετά ΟΛΑ τ'άλλα!ΦΙΛΙΑ και ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ από ΟΛΟΥΣ μας,με τις καλύτερες των ΕΥΧΩΝ μας!!!Μη το βάζεις κάτω!

Ελενα καπακιώτου είπε...

οταν γραφεις χανεσαι...
δεν το ηξερες αυτο???
βρισκεσαι καπου αλλου
κανοντας η παιζοντας θεατρο
για να μπορεσεις να ταυτιστης
και να εκφραστεις
με τον καθε ηρωα του βιβλιου σου
με τον κακό
τον καλο
τον κλεφτη
τον δολοφονο
και τον μιζερο!!!!

εεε καπως σαν ενας ηθοποιος ειμαστε
εμεις που γραφουμε βιβλια!!

πρεπει να νιωθουμε
τι νιωθει καποιος
και εκει φιλε μου χανεσαι...

πιστεψε με!!!

καλο βραδυ ναχεις

Γραφεας Πεζικου είπε...

Zinaa Kapa: Πόσο δίκιο έχεις νάξερες,και... πόσο σε καταλαβαίνω και δίχως δόση υπερβολής και κομπορρημοσύνης μου, να σου πω κι εγώ όταν γράφω τα πεζά μου ποιηματάκια πόσο πράγματι ταυτίζομαι με τους "ήρωές" τους!!!Επίσης Καλό βράδυ και σε σένα φιλτάτη μου και ακριβή μου!

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.