Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η Καβάλα ψάχνει τη Σωτηρία της,και χαίρεται το Μουγκό Της...

Δυό από τις τελευταίες φολκλορικές φιγούρες της πόλης μας,με τις οποίες ασχολήθηκαν εσχάτως μέχρι και ντόπιοι θεατρικοί συγγραφείς:
@:"Ο Στρατός
Της Σωτηρίας"@-Η πρώτη που χάθηκε τα τελευταία χρόνια ,και την ψάχνει η Καβάλα η ονομαζόμενη κατά δήλωση της Σωτηρία," είναι μιά ανέστια γυναίκα η οποία έχει ζήσει έναν τρικυμιώδη βίο στους δρόμους".Για την οποια αρκετά μας αφηγείται ο αδελφός του Φαρμακαποιού που της έπαιρνε την πίεση.Μόνο που η Σωτηρία βρίσκεται στο δικό της κόσμο που και η ίδια πολλες φορές τον αμφισβητεί και πολλές φορές τον φορτώνει αμήχανα με ηρωικές και "ελεγχόμενες"ιδεοληψίες!'Οπως όταν  ανατρέχοντας συνεχώς στο δικό της παρελθόν άγνωστης  και συγκεχυμένης προέλευσης και  προσέγγισης....αναφέρεται  συνήθως σε αμφισβητούμενες αφηγηματικές διαδρομές,πότε για... τον πόλεμο,το καθεστώς της βασιλείας ,τη Φρειδερίκη και την οικογένειά της .Σταματώντας επειδή  προφανώς το περιθωριακό της παρελθόν  και ο πρότερος βίος της δεν ήταν γνώριμος  και όντας  αμφιλεγόμενος  συνήθως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου κατά την εκφορά του λόγου της ανατρέχει στο δικό της γνώριμο πολυτάραχο και εφιαλτικό της βιογραφικό !
Από ότι δε,  μας αποκάλυψε ο  αδερφός του Φαρμακοποιού ,Δικηγόρος
το επάγγελμα...κατά καιρούς την προστάτεψε δικαστικά,από πολλές και διάφορες καταγγελίες εξαιτίας των πολλών σκυλιών της που κατά κανόνα την ακολουθούσαν.Ήταν ένας μικρός στρατός,η προσωπική της ,χωρίς υπερβολή,φρουρά!Σκεφτείτε ότι την συνόδευαν ακόμη και στην Τράπεζα...
Οι συγγραφείς θυμούνται
τη Σωτηρία,που σήμερα τα ίχνη της αγνούνται,να μένει πίσω από τοκαι
..."Είχε λένε πολλά χρήματα ,παρ'ότι κλοσαρ,
εγκαταλειμμένες παλιές Καπναποθήκες...και συχνά ευεργετούσε κόσμο.'Ηταν βεβαίως αποκλίνουσα περίπτωση.Το" έργο" και η παράσταση τελικά είχαν σαν αποτέλεσμα να ξυπνήσει μια συλλογική ενοχή των Καβαλιωτών.Ηταν όντως μια ευλογημένη στιγμή.Ο κόσμος την έψαχνε για να ζητήσει συγνώμη για το τρόπο που της φέρθηκε.Είχε όμως εξαφανιστεί..."
Κατά τα λεγόμενα των συντελεστών του θεατρικού αυτού έργου πρόκειται," για έργο λόγου,με εξαιρετικό ρυθμό,χιούμορ
και δραματικούς τόνους.'Έχει τα πάντα αυτό ήταν και το μεγάλο δέλεαρ!"...για να γίνει το θεατρικό! Μιά γυναίκα κλοσάρ σαλεμένη,βασιλόφρων, και θεατρόφιλη η Σωτηρία,αφηγείτε κάπως ανάκατα,αλλά με μιά γλώσσα γοητευτική τα πάθη του βίου της,και... τελικά κατάφερε να εμπνεύσει!!!
"Ο Γραφικός Μουγκός των Υπεραστικών ΚΤΕΛ"
@ :Δεύτερη φολκλορική φιγούρα
της πόλης μας ο 80 χρονος πλέον και πάντα σχεδόν καθαρός νοικοκυρεμένος και  καλοντυμένος μουγκός, που από τότε που θυμάμαι το κόσμο τον βλέπω και τον βιώνω στην ιδιομορφία της νοηματικής γλώσσας, όπως όλοι μας στη Καβάλα,στο Πρακτορείο (Κ Τ Ε Λ) υπεραστικών λεωφορείων ,άλλοτε να ξεφορτώνει βαλίτσες και μπαγκάζια των διακινούμενων ταξιδιωτών καλωσορίζοντας τους και άλλοτε να τους αποχαιρετά φορτώνοντας τα συμπράγκαλά τους στις αποθήκες των λεωφορείων.Ποτέ όμως χωρίς την απαραίτητη αμοιβή και πολλές φορές και δυσαρεστημένος να αναψοκοκκινίζει με τις πλάκες που του κάνουν σχετικά με την απαίτησή των χρημάτων από πλευράς του.Ανεύθυνος μοναχικός εσωστρεφής ,πείσμων και αυταρχικός πολλές φορές,καταφέρνει με το μοναδικά  ιδιαίτερο βλοσυρό του ύφος να αποσπά το χαρτζιλίκι του με το έτσι θέλω!Λέγονται πολλά ,( προσωπικώς πιστεύω λίγα)...δηλαδή λέγεται ότι έχει πολλά" αποταμιευμένα χρήματα"..ότι σπούδασε την Καθηγήτρια αδερφή του και ότι δεν δίνει στον άγγελο θυμίαμα.Αυτό όμως που είναι χειροπιαστό και απολύτως βέβαιο γεγονός είναι ότι ο μουγκός "πρώην" φορτοεκφορτωτής,είναι ο τελευταίος "εν ζωή"φολκλορικός και χαρακτηριστικός τύπος σαμαγιά της πόλης μας,και τον εκτιμούμε δεόντως,ευχόμενοι νάχει καλά γεράματα και να μην πάει σαν το σκυλί στ'αμπέλι, κάτι που μάλλον "επιδιώκει" επειδή δεν μπορεί να μένει ανενεργός  χωρίς να επαιτεί, και δη  τώρα που δεν έχει καθόλου ενδιαφέρον η προηγούμενή του εργασία,αλά και οι δυνάμεις του λόγω ηλικίας τον έχουν σχεδόν εγκαταλείψει...
Π
Η Γ Η
Διασκευή-Ανάρτηση
Χ Σ ΖΗΣΑΚΗΣ
grafeas pezikou
http://thema-xronou.blogspot.com
Kavala/gr.22 Marti 2010
Εργατικό Κέντρο Καβάλας,στη πλατειούλα,μέσα σε οικοδομές,σε εισόδους μπάρ,σε ερείπια

11 σχόλια:

OOO είπε...

Τον μουγκο τον συναντησα μερικες φορες απεναντι απο το ΚΤΕΛ,στο καφενειο του κρητικου,τον
"Τοξοτη" και μου φανηκε αρκετα ηρεμος.
Την καλησπερα μου.

Καραβάκι είπε...

Φιγούρες που συναντά κανείς σε όλες σχεδόν τις πόλεις μας.Το κακό είναι ότι ποτέ δεν τους δεχτήκαμε σαν ίσους κι όμοιους.Δε μάθαμε ακόμη ότι το διαφορετικό δεν είναι κατ' ανάγκη και "κακό".Τους θαυμάζω,και κάποιες φορές σκέφτομαι ότι έχουν μεγάλη υπομονή και καρδιά για να αντέχουν.Καλό βράδυ κ. Ζησάκη.

Γραφεας Πεζικου είπε...

AdeGia:Είναι φαινομενικά ήρεμος και αγριεύει με τα "πειράγματα" του κόσμου και όταν του μένει η εντύπωση ότι τον "αδικεί" το λιγοστό κατά τη γνώμη του, πολλές φορές χαρτζιλίκι!..
Χαιρετώ κι ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Γραφεας Πεζικου είπε...

Καραβάκι:Το σχόλιό Σου με εκφράζει Αzα μου...
Και όντως,το διαφορετικό δεν είναι κατ'ανάγκη και "κακό"...με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο!Χαιρετώ κι ευχαριστώ για την επίσκεψη
Μου "λείψατε" λίγο νομίζω τελευταία!

anemomilos είπε...

Πράγματι είναι φιγούρες που συναντάς σε όλες τις πόλεις.Μας μαθαίνουν όμως πως η αξιοπρέπεια κάνει τον άνθρωπο να λάμπει, ανεξάρτητα από τα ρούχα που φοράει και τη δουλειά που κάνει.

ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΑΜΑ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΩΡΑΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Γραφεας Πεζικου είπε...

anemomilos:H Αξιοπρέπεια που δυστυχώς "κατάντησε είδος πολυτελείας"την σήμερον ημέραν..όντως κάνει τον άνθρωπο να λάμπει,ανεξάρτητα της εξωτερικής του εμφάνισης και της εργασίας Του,ΕΥΤΥΧΩΣ!!!
Ευχαριστώ φίλε μου για την επίσκεψη-σχολιασμό Σου

Γραφεας Πεζικου είπε...

ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΑΜΑ:Ευχαριστούμε για την Επίσκεψη Σας και για τα καλά λόγια Σας...
Ευχόμαστε τα καλύτερα και για Εσάς!

Unknown είπε...

Χριστοδουλε, καλησπερα.
Περασε σε παρακαλω απο την 'επιμαχη' αναρτηση!!!
Ελπιζω πως θα ικανοποιηθεις απο καποια απαντηση

Γραφεας Πεζικου είπε...

taspa:Είσαι ψαγμένο άτομο με κατασταλαγμένη άποψη και κουλτούρα!Σε σέβομαι,σε εκτιμώ και σ'αγαπώ γιαυτό ακριβώς που είσαι,κι αν θέλεις χαίρομαι και την ιντερνετική μας γνωριμία μετά παρρησίας!ΟΛΑ ΚΑΛΑ ..ΟΛΑ ΟΚ!!!

Γραφεας Πεζικου είπε...

Theogr ο κηπουρός:Με υγεία και χαρά ευχόμαστε ολοψύχως να περάσετε τις Άγιες αυτές μέρες...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.