Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Πως φτάσαμε στην αποβιομηχανοποίηση και στις πελατειακές σχέσεις.....

Ίσως μερικοί να πιστεύουν ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνονται αναδρομές στο παρελθόν γιατί είναι χάσιμο χρόνου,επισημαίνοντας παράλληλα ότι το απαραίτητο για σήμερα είναι μια φυγή προς τα μπρός.Πως μπορούμε όμως να αρχίζουμε εκ νέου μια προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας αν δεν γνωρίζουμε το τι πήγε στραβά;Για παράδειγμα, μέχρι πριν  μια εικοσαετία στο νομό Καβάλας,υπήρχαν μια σειρά από δραστηριότητες που απασχολούσαν ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων.Το Φασόν,τα ιχθυερά,ακόμη και τα καπνά απασχολούσαν αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους,χώρια διάφορες άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες!
Τι έμεινε τελικά από ΟΛΑ αυτά;ΤΙΠΟΤΑ.Στην πορεία οι θέσεις αυτές χάθηκαν,χωρίς ποτέ να αναπληρωθούν.Μας έπεισαν ότι ήταν αναπόφευκτο να γίνει,αλλά τώρα ξέρουμε ότι σκόπιμα αφέθηκαν να σβήσουν,δεν έκαναν τίποτα για να τις  σώσουν,γιατί ΔΕΝ τις ήθελαν.Στο όνομα μιας αόριστης αριστερής ιδεολογίας ποινικοποιήθηκε και καταδικάστηκε κοινωνικά η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όλες αυτές οι χιλιάδες εργαζομένων,στράφηκαν αλλού,ένα μέρος απορροφήθηκε από την οικοδομή-αυτό το νεοελληνικό θαύμα-,ένα άλλο πέρασε στην αυτοαπασχόληση(μικρομάγαζα χωρίς οργάνωση και επιχειρηματικό βάθος)και το μεγαλύτερο τμήμα αυτών αποτέλεσε την πελατεία των πολιτικών και κομματικών γραφείων!!!.
Η δύναμη του πολιτικού κόσμου πέρασε σταδιακά από την δυνατότητα να πείθουν για τις πολιτικές τους επιλογές στην δυνατότητα να διορίζουν μονίμους ή επι συμβάσει υπαλλήλους στον δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα.Με την δεύτερη επιλογή (της επι συμβάσει απασχόλησης)να υπερέχει σαφώς της πρώτης(της μονιμοποίησης δηλαδή)καθώς ως αχάριστος ,ο νεοέλληνας μετά το μόνιμο διορισμό ΔΕΝ αναγνώριζε κανέναν "ευεργέτη".Μόνο ο συμβασιούχος είναι ο σταθερός πελάτης του πολιτικού στο διηνεκές και του αναγνωρίζει την ευεργεσία για να μπορεί να απαιτεί την συνέχιση της σύμβασης.
Αυτή η μόνιμη κατάσταση ομηρίας  αποτέλεσε την κινητήρια  δύναμη των πολιτών να ασχολούνται με τα "κομματικά ζητήματα" συμμετέχοντες στις εσωκομματικές διαδικασίες και στα "πολιτικά ζητήματα"ως άμισθοι μισθοφόροι των υποψηφίων βουλευτών,δημάρχων και νομαρχών!
"Σοβαρός"και "δυνατός πολιτικός"δεν ήταν πια αυτός  που είχε όραμα και πάλευε για μεγάλους στόχους υπέρ του δημόσιου συμφέροντος,αλλά αυτός που μπορούσε να διορίζει όσο γίνεται πιο πολλούς,αυτός που μπορούσε  να κάνει τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα ρουσφέτια....
 Το δημόσιο έγινε ο μεγάλος εργοδότης,τα πολιτικά γραφεία έγιναν γραφεία ευρέσεως εργασίας τύπου ΟΑΕΔ και οι συνδικαλιστές ήταν οι νέοι "χωροφύλακες"που έδιναν την συγκατάθεσή τους για να προχωρήσει ή όχι η ανανέωση της σύμβασης εργασίας ,προς τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία κυνηγήθηκε,ο επιχειρηματίας συκοφαντήθηκε και τα πάντα έγιναν έτσι που να περιστρέφονται  γύρω από το κράτος...
Και κατ αυτόν τον τρόπο η δημιουργική αντιπαράθεση των κομμάτων έγινε πόλεμος συμφερόντων για την νομή της εξουσίας,όποιος κέρδιζε την κυβέρνηση,έπαιρνε τα πάντα,οι υπόλοιποι απλά κοιτούσαν.'Ετσι είχαμε και το γνωστό φαινόμενο που χαρακτηρίστηκε ως Ο Φ Α-ΟΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ ο ΑΝΕΜΟΣ- και αποτέλεσε την απόλυτη ξεφτίλα για χιλιάδες ψηφοφόρους
που ήθελαν μια δουλειά για να επιβιώσουν.
Σήμερα το πολιτικό σύστημα καταρρέει,όχι γιατί σταμάτησαν να λειτουργούν οι κομματικοί μηχανισμοί χειραγώγησης των πολιτών,αλλά γιατί χρεωκόπησε οικονομικά το δημόσιο ταμείο,όταν το ελληνικό δημόσιο ΔΕΝ μπορούσε αλλο να δανειστεί από την διεθνή αγορά...
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί δεν γίνονται στην Καβάλα επενδύσεις,γιατί η Ελλάδα δεν παράγει ούτε ποδήλατα;Τίποτα ΔΕΝ είναι τυχαίο,ήταν οργανωμένο να "σκοτωθεί"η υγιείς επιχειρηματικότητα για να μπορέσει να αναπτυχθεί η διαφθορά μεταξύ αεριτζήδων και πολιτικών και οι πολίτες να μεταβληθούν σε εξαρτημένα άτομα που εκλιπαρούν τους πολιτικούς για μια εξάμηνη σύμβαση και ας ήταν και "STAGE".Η παρουσία του υγιούς επιχειρηματία  ήταν ενοχλητική,αφ ενός γιατί έχοντας οικονομική ανεξαρτησία από το κράτος,δεν θα τους υπολόγιζε και αφετέρου για να στερήσουν από τους ανέργους  την δυνατότητα ύπαρξης εναλλακτικής λύσης,στην απασχόληση.Γιαυτό όσοι  επιχειρηματίες επέζησαν της λαίλαπας ήταν αυτοί που δέχθηκαν να μπούν  στην διαπλοκή και να χορέψουν το χορό που τους υπαγόρευαν οι πολιτικοί.'Οποιος αντιστέκονταν,στραγγαλίζονταν είτε από εξονυχιστικούς  ελέγχους,είτε από την δράση των εγκάθετων συνδικαλιστών!
Τώρα που το κράτος καταρρέει το πολιτικό σύστημα αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκρατικοποίησεις,εκχωρώντας  την δημόσια περιουσία σε ημέτερους για να μπορεί -αυτή την ελπίδα έχει-να μεταμορφωθεί έτσι ώστε να επιβιώσει στη νέα κατάσταση πραγμάτων.Δεν ξέρουμε γιατί,αλλά η κατάσταση όλο και περισσότερο μας θυμίζει την εποχή της πτώσης του ανατολικού μπλόκ και το πέρασμα στη "νέα εποχή",τότε σε μια νύχτα η κομματική νομενκλατούρα εκχώρησε την δημόσια περιουσία στα στελέχη της και έτσι η επόμενη μέρα βρήκε τους χθεσινούς κομισάριους,"επιχειρηματίες".Δεν απέχουμε και πολύ  απο το να ξαναδούμε το έργο  στην ελληνική έκδοσή του....Μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι το σύστημα θα αφεθεί να καταρρεύσει και να παραδοθεί αμαχητί!!!
Τα πολιτικά και τα οικονομικά συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που ενώ εμείς νομίζουμε ότι τώρα γίνεται διαχείριση της οικονομικής κρίσης,στην πραγματικότητα γίνεται σχεδιασμός,για την  κατάληψη θέσεων για την επόμενη μέρα!
Οταν εμείς θα κάνουμε απολογισμό το πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματά μας αυτοί θα απολαμβάνουν ήδη την θέση τους στην "νέα εποχή"!!!...
Εκτός βέβαια και ΑΝ τους προλάβουν οι εξελίξεις και αυτές μπορούν μόνο να προέλθουν από δυνάμεις εκτός συστήματος,αν έχουν απομείνει ακόμη εντός της χώρας άνθρωποι που μπορούν να υψώσουν το ανάστημά τους στα παιχνίδια μετάλλαξης.Ελπίζουμε ότι έστω και ως μονάδες υπάρχουν και είναι αρκετοί για ένα νέο μέτωπο,ανασυγκρότησης της χώρας μας.....

Υ/Γ(α):Οργανωμένο το έγκλημα και έτυχε της δικής μας συνενοχής,αφού ανεχτήκαμε τους κομματικούς μηχανισμούς που νέμονται το κράτος!
Υ/Γ(β):Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά Σας Αδέρφια...

Π Η Γ Η:"Χρονόμετρο"


Διασκευή-Ανάρτηση
Χ.Σ.ΖΗΣΑΚΗΣ
Γραφέας Πεζικού
http://thema-xronou.blogspot.com
Kavala / gr. 10 juin 2010




9 σχόλια:

Γραφεας Πεζικου είπε...

Κάτι περίεργο συμβαίνει...και δεν μπορώ να σχολιάσω σε κανένα φιλικό μου μπλόγκ!Και προσπαθώ να κάνω κάποιο σχόλιο από το δικό μου.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Γραφεας Πεζικου είπε...

I-DIADROMI:ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

Καραβάκι είπε...

Τέλος εποχής κ. Χριστόδουλε.Ξεκινά νέα σελίδα και κανείς δεν ξέρει που θα μας οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση.Ελπίζω να μην έχουμε απώλειες τραγικές...
Έχουμε καιρό να τα πούμε αλλά έπεσε δουλειά και έπρεπε να μείνω μακριά από τα blogs.Όχι ότι με χάλασε.... Ελπίζω να είσαστε καλά.

Γραφεας Πεζικου είπε...

Καραβάκι:Καλώς το το Καραβάκι,λίγο αργοπορημένο αλλά απολύτως δικαιολογημένο...
Δυστυχώς και Τραγικές απώλειες είναι στο πρόγραμμα της Μεγάλης Λέσχης των Πλουσίων!!!
Χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω και διπλά χαίρομαι που έπεσε δουλειά-χαρά που ποτέ κανένας δεν χαλάστηκε από αυτή!Αναρρώνω με σχετική καθυστέρηση,αλλά πάμε νομίζω καλά.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

Unknown είπε...

Καλησπερα. Τους ξεφευγει εγκληματικα πως το μελον ειναι το παρον που προερχεται απο το παρελθον.
@@@@@@@@@@@@
Επειδη για τα περισσοτερα απ' οσα αναφερεις δεν μπορει να υπαρξει αντιλογος,θα ηθελα να υπερθεματησω στο
@@@@@@@@@@@
ένα άλλο πέρασε στην αυτοαπασχόληση(μικρομάγαζα χωρίς οργάνωση και επιχειρηματικό βάθος...........
Μια πολυ μεγαλη αληθεια που δυστυχως σχεδον κανεις δεν σκεφθηκε ν' ασχοληθει μαζι της και την στρεβλωση που εφερε στην οικονομια και στην αγορα............

Γραφεας Πεζικου είπε...

taspa:Χωρίς υπερβολή το σχόλιό Σου είναι συγκινητικά εύστοχο και σ ευχαριστώ που με επισκέπτεσε και με διαβάζεις!Την Καλημέρα μου!Μακάρι να υπήρχαν κι άλλες πολλές παρόμοιες προσεγγίσεις...θα ήταν αλλιώς τα πράγματα νομίζω.

Unknown είπε...

Χριστοδουλε, δεν καταλαβαινω τις ευχαρηστιες μητε τις δεχομαι.
Θα 'πρεπε να γνωριζεις πως εχω απεριοριστη εκτιμηση στον συντακτη!!!!
Το προβλημα που απο μικρο κοντεψε να γινει αναπηρια δεν μου επετρεπε περισσια κουραση. Σκεφθηκα λοιπον 'εγωκεντρικα' να εκμεταλλευτω τα 'ορια' για τις δικες μου αναρτησεις!!!!!!!!!!!
Τωρα ευτυχως ολα ειναι καλα

Γραφεας Πεζικου είπε...

taspa:Χαίρομαι που τώρα είναι ΟΛΑ καλά με το πρόβλημα και ιδιαίτερα χαίρομαι πάνω απ όλα που δεν κατέληξε χρόνιο!Οι ευχαριστίες είναι από ψυχής, η οποία ευγενικά σε παρακαλεί να τις αποδεχθείς!Σχετικά με την απεριόριστη εκτίμηση είναι βαθιά και αμοιβαία.....
Καλό βράδυ εύχομαι από καρδιάς

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.