Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ο"ΟΡΚΟΣ"ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ(ΟΠΙΣ 324 π.Χ.)*

"Σας εύχομαι,τώρα που τελειώνουν οι πόλεμοι να είστε ευτυχισμένοι μέσα σε ειρήνη.Όλοι οι θνητοί από ' δώ και πέρα να ζήσουν σαν ένας λαός,μονιασμένοι για την κοινή προκοπή.Να έχετε την οικουμένη για πατρίδα σας,με νόμους κοινούς,όπου θα κυβερνούν οι άριστοι,ανεξάρτητα απ'τη φυλή.Δεν χωρίζω τους ανθρώπους,όπως κάνουν οι στενόμυαλοι,σε Έλληνες και βάρβαρους.Δεν μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτώνούτε η ράτσα που γεννήθηκαν.Τους καταμερίζω με μοναδικό κριτήριο την αρετή.Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο.Αν ποτέ σας παρουσιασθούν διαφορές,δεν θα καταφύγετε στα όπλα,παρά θα τις λύσετε ειρηνικά.Στην ανάγκη θα σταθώ διαιτητής σας.
Το θεό δεν πρέπει να τον έχετε σαν αυταρχικό κυβερνήτη,αλλά σαν κοινό πατέρα όλων,ώστε η διαγωγή σας να μοιάζει με τη ζωή που κάνουν τ'αδέλφια μέσα στην οικογένεια.Απ'τη μεριά μου όλους σας θεωρώ ίσους,λευκούς και μελαμψούς.Και θα'θελα να μην αισθάνεστε μόνο σαν υπήκοοι της Κοινοπολιτείας μου,αλλά να νοιώθετε όλοι σα μέτοχοι και συνεταίροι.Όσο περνά απ'το χέρι μου,θα προσπαθήσω να γίνουν πραγματικότητα αυτά που υπόσχομαι.Αυτό τον όρκο που δώσαμε απόψε με σπονδή κρατήστε τον σα Σύμβολο Αγάπης".

*Σε συμπόσιο μπροστά σε 9000 Αξιωματούχους και προύχοντες από κάθε φυλή,Έλληνες,Πέρσες,Μήδους,Ινδούς,Αιγύπτιους,Φοίνικες κ.α.,όπως τον διέσωσε ο φιλόσοφος Ερατοσθένης που ήταν ο 3ος διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Και για την αντιγραφή
Χ.Σ.Ζησάκης
Απρίλης 2009

2 σχόλια:

ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ είπε...

*Σε συμπόσιο μπροστά σε 9000 Αξιωματούχους και προύχοντες από κάθε φυλή,Έλληνες,Πέρσες,Μήδους,Ινδούς,Αιγύπτιους,Φοίνικες
--------------------------------------------------------------------------
Πάντοτε όμως απόντος του λαού. Τα ίδια κέρατα ήταν και τότε όπως και τώρα…Δυστυχώς όσο και αν μας πονάει ο Μ. Αλέξανδρος ήταν ο Bush της εποχής του…

Γραφεας Πεζικου είπε...

Δεν διαφωνώ αδέρφια,με τη πετυχημένη τοποθέτησή Σας!
Εγώ απλά αντέγραψα τον "όρκο του" που,θεωρητι
κά τουλάχιστον(μ'αρέσουν τα λεγόμενα του)!
Πάντα με ιδιαίτερη χάρα δέχομαι τα σχόλιά Σας
με τις επισημάνσεις Σας,και Σας ευχαριστώ!
Με αγάπη και εκτίμηση
Απόμαχος

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.