Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Καλό μήνα Αδέρφια,και Καλή Ανάσταση σε όλους και σε όλα....

Πρωταπριλιά και Κόκκινη Μεγάλη Πέμπτη με τα βαμμένα κόκκινα αυγά...
Τα αυγά γενικότερα,ως σύμβολο γέννησης ζωής έχουν αποτελέσει την αφετηρία  για δεκάδες-αν όχι εκατοντάδες μύθους-από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα πλέον αυγά,η χριστιανική παράδοση τα θέλει να τοποθετήθηκαν από τη μητέρα Του εσταυρωμένου Ιησού στα πόδια Του και να βάφτηκαν με το αίμα που έτρεχε από τις πληγές Του.Αυτή είναι και η πλέον  κυρίαρχη δοξασία που επικρατεί στη Ρουμανία,τη Σερβία,την Κροατία και γενικότερα στα Βαλκάνια.
Μάλιστα,στη Ρουμανία είθισται οι νοικοκυρές να παίρνουν ένα από τα βαμμένα αυγά στην εκκλησία για να το διαβάσει ο Παπάς μαζί με τα Δώδεκα Ευαγγέλια.Συνήθως αυτό  το αυγό είναι και το πρώτο που βάφτηκε.
Με το πέρας της λειτουργίας,θάβουν το αυγό στο αμπέλι τους προκειμένου να τους προστατεύσει ο Θεός από χαλαζοθύελλες και να έχουν τη καλή σοδειά..Στη λαϊκή συνείδηση,ένα αυγό που έχει διαβαστεί στην Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη,μπορεί να αντέξει χωρίς να "χαλάσει" ολόκληρη τη χρονιά.
Μια άλλη παράδοση των Χριστιανών,θέλει μια γυναίκα να περπατούσε στο δρόμο,λίγες ώρες μετά τη Σταύρωση Του Ιησού,κρατώντας ένα καλάθι με αυγά.Της είπαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε.Και εκείνη απάντησε ότι μόνον εάν τα αυγά κοκκινίσουν θα το πιστέψει.Λίγα λεπτά αργότερα,τα αυγά "κοκκίνισαν"....
Στη χώρα μας,υπάρχουν πολλοί τρόποι βαψίματος των αυγών,πέραν των σύγχρονων μεθόδων παρασκευής τους με τις βιομηχανοποιημένες βαφές,και ανεξαρτήτως της διαδικασίας που θα ακολουθήσει η εκάστοτε νοικοκυρά,κοινός παρονομαστής σε κάθε διαδικασία βαψίματος είναι το ξύδι.Όλα τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν ξύδι,γιατί σύμφωνα με την παράδοση,ξύδι ήπιε και ο Χριστός,όταν Σταυρώθηκε!.....

Υ/Γ:Είθε να αναστηθούν Όλα μέσα μας και γύρω μας....

"Πηγή"Αναρτήθηκε από Χ Σ Ζησάκης
grafeas pezikou
http://thema-xronou.blogspot.com
Kavala/gr.1h Aprili 2010

12 σχόλια:

Joan είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Γραφεας Πεζικου είπε...

Katse Kala:Ευχαριστώ θερμά από Καρδιάς για τις ευχές και για την επίσκεψη!Αντεύχομαι ολόψυχα ΌΛΑ τα καλά του Κόσμου για τους.... Κάτσε Καλά!Με τα Φιλιά της Λαμπρής,Χαιρετώ!

apneagr είπε...

Καλή Ανάσταση για όλους...
apneagr

Γραφεας Πεζικου είπε...

apneagr:..."για όλους"........Και για ΟΛΑ θα πρόσθετα εγώ ευχαριστώντας Σε αγαπητέ μου φίλε!

OOO είπε...

Καλη Ανασταση.
Στον Αγ.Παυλο,στην Παναγια ? που ?
Πολυ θαθελα να ειμαι εκει.
Χαιρετισμους στην ομορφη πολη.

anemomilos είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Γραφεας Πεζικου είπε...

AdeGia:Παλιότερα η πιο αμφιθεατρικά γραφική και ρομαντική για μικρούς-μεγάλους ανάσταση γινότανε στον Άγιο Σύλλα.Τώρα τελευταία τα σκήπτρα της παράδοσης κρατάει ο Άγιος Θεράποντας το ξωκκλήσι στο πάνω Νοσοκομείο(Σανατόριο),σαν νάσαι σε χωριό μέσα στα πεύκα,αλλά και που είναι άσχημα στη πόλη μας;Μετά χαράς μεταφέρω τα χαιρετίσματά σου στην όμορφη μας πόλη η οποία με τη σειρά της ανταποδίδει με αγάπη πολλή και λαμπριάτικα φιλιά,τις ευχές της για ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και του χρόνου ΕΔΩ την ανάσταση !

Γραφεας Πεζικου είπε...

Ρίκη Ματαλλιωτάκη:Είθε ν'αναστηθούν ΟΛΑ μέσα μας και γύρω μας, εύχομαι από Καρδιάς!!!

Γραφεας Πεζικου είπε...

anemomilos:Ευχαριστώ και ανταποδίδω ολόψυχα την μεγάλη αναστάσιμη ευχή ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Καραβάκι είπε...

Καλή ανάσταση κ. Ζησάκη.Με υγεία και όλους τους αγαπημένους σας κοντά.

Γραφεας Πεζικου είπε...

Καραβάκι:Αυτό το.... "και όλους τους αγαπημένους σας,κοντά"...με συγκίνησε βαθιά ιδιαίτερα πίστεψέ με!Ευχαριστούντες από Καρδιάς οικογενειακώς,ανταποδίδουμε ευχόμενοι ολόψυχα... Τα καλύτερα δυνατά των ημερών επιθυμητά και προσδοκόμενα!!!

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

Χριστός Ανέστη Χρόνια Πολλά σε όλους...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.